Blogia
Associació Cultural Catalunya - El Salvador

lectura: realitat centreamericana...

lectura: realitat centreamericana...

"Rebel·lions, bananes i volcans. Política i societat a l’Amèrica Central", de Salvador Martí i Puig (Eumo Editorial - UdG)

per Ferran Civit i Martí  

El títol és enganyós. Tot i l’aproximació a tots els països de l’istme, el llibre se centra bàsicament en Nicaragua que, juntament amb El Salvador, és un dels països amb la història més sacsejada dels darrers 30 anys.

Nicaragua és el vector on s’articula tot el llibre a partir d’una anàlisi profunda, però això no significa que l’aproximació als altres països sigui superficial. Les anàlisis són acurades i estan contrastades. En el cas que ens interessa és curiós veure que la història de tots els països, amb comptades excepcions, acaba parant en el tòpic de la república bananera mal que ens pesi. I, com no, tot emmarcat en un paisatge tropical sempre sota l’amenaça dels volcans, terratrèmols i huracans.

El baix dèficit democràtic, les desigualtats socials, les bajanades mediambentals, la violència ja estructural, la malastrugança geològica i climàtica (a vegades sembla que la Terra la tingui jurada a Amèrica Central) i altres situacions no acompanyen el progrés d’aquests països. Ara bé, l’empenta i el constant treball de les seves gents fan possible superar el dia a dia i poder aspirar a alguna cosa millor. Ja sigui a l’istme o fora d’ell.

Llegeix l'entrevista d'ACCES a Salvador Martí i Puig.

0 comentarios